​Дубенський школяр на міжнародній виставці виборов дві перемоги​

​Дубенський школяр на міжнародній виставці виборов дві перемоги​

Міжнародна виставка мініатюрних моделей «Lviv Scale Models Fest» відбулася у Львівському Палаці мистецтв. Організатор — Галицьке авіаційне історико-технічне товариство (ГАІТЕТ) при підтримці Львова.

На виставці представили точні моделі літаків, двигунів і військової техніки, морських суден, фігурок і діорам. Деякі з них уже встигли отримати нагороди на міжнародних конкурсах, адже на виставці були присутні як починаючі моделісти, так і досвічені майстри з міжнародним визнанням. Презентували учасники близько 1000 чудових мініатюрних копій у різних напрямах. Представлені моделі міжнародні судді оцінювали в дев’яносто п’яти категоріях, у т.ч. 18 категорій для юніорів у двох вікових групах.

Вирішив спробувати свої сили на цій виставці і семикласник із Дубенської школи-гімназії Роман Ковтонюк. Разом із наставником із СЮТ Сергієм Курінним вони за власний кошт поїхали до Львова, як кажуть, на розвідку. У результаті розвідка видалася досить вдалою – перемога у двох номінаціях: A5 — легкий танк Т-26 та A8 — діорами «Арденський ліс». Ми зустрілися та поспілкувалися з Романом, адже далеко не кожен цікавиться моделюванням та ще й досягає гарних результатів.

— Як давно займаєшся моделюванням?

— У станції юних техніків займаюся із 4-го класу, але зацікавився моделюванням ще раніше. Коли дізнався, що у Дубні можна розвиватися в цьому напрямку – записався у СЮТ.

— Розкажи детальніше, у яких напрямах працюєш, скільки у доробку моделей?

— У доробку близько 15-ти робіт. Працюю з танками та діорамами, люблю відтворювати все якомога більш реалістично.

— Робота творча. Де черпаєш натхнення?

— Надихає на творчість любов до історії та захоплення танками, які є моїм улюбленим видом техніки. Так, робота творча і треба мати до неї хист, терпіння та акуратність.

— Які в твоєму доробку танки?

— Є німецькі тигри, які в часи Другої світової війни були одними з найсильніших. Є американський шерман. Відзнаку на виставці у Львові отримав легкий танк Т-26 та діорама «Арденський ліс». Цей ліс розташований на територіях сучасних Франції, Бельгії та Люксембургу, а в роки Другої світової війни став ареною однієї з кровопролитних військових операцій. Тут у серпні в першому ж році початку бойових дій стався запеклий бій німецьких військ і військ союзників.На діорамі зображено наступ німецьких військ.

— Якщо не секрет, яка приблизна вартість, до прикладу, цієї діорами?

— Думаю, якщо все підрахувати, то не менше тисячі гривень.

— А скільки часу витрачаєш на виконання робіт?

— На виконання однієї роботи можна затратити, залежно від складності, від місяця до декількох років. Робота досить клопітка.

— Чи мав до цієї виставки досягнення з моделювання?

— Так, займав призові місця та обласних та всеукраїнських виставках. Але виставка у Львові сподобалася найбільше.

— Чим запам’яталася поїзда до Львова?

— Це була незабутня поїздка! Мені сподобалася і виставка з великим асортиментом цікавих вражаючих робіт, і прогулянки Львовом. У цьому місті я був вперше, то можу сказати, що це найпрекрасніше місто з усіх, де я був.

— У якій професії себе бачиш?

— Поки що не знаю, але дуже хочу пов’язати майбутню професію з моделюванням. Але якщо моя основна робота буде в іншій галузі, то захоплення своє не полишу. Бо якщо зацікавився цією справою, то на все життя.

— Над чим працюватимеш далі?

— Найближчим часом починатиму робити літаки та діораму про часи Першої світової війни. На виставці мене дуже вразив виконаний з паперу танк «Марк І». Його я хочу взяти за основу діорами. Це англійський танк Першої світової війни, який дав початок багатьом іншим танкам.

Викладач Дубенської станції юних техніків Сергій Курінний, який разом із учнем Романом підкорював виставку у Львові, теж із захопленням поділився спогадами: «Ми вже об’їздили чимало українських виставок, зокрема й у Києві, то, чесно кажучи, ніде не бачив, щоб нагороджували такими гарними вартісними призами і щоб був такий високий рівень організації, як у Львові. Зокрема Роман виборов дві відзнаки, два дипломи і два конструктори. Були учасники, які перемагали у 5-6-ти категоріях. Цікаво, що брали участь у виставці команди не тільки з України, а й Польщі, Шотландії, Білорусі, представники країн Прибалтики. Учасники були поділені на дві групи: діти з юніорами та дорослі. І що приємно, два дні люди йшли потоком на виставку, хоча вхідний квиток вартував 25 гривень».

Оскільки Роман Ковтонюк має нові ідеї та планує незабаром вразити новими роботами, ймовірно, що із чергових виставок дубенський школяр знову приїде із нагородами. Бажаємо перемог та чекаємо з новими досягненнями!

Спілкувалася Мар’яна Росоловська

1970

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...