Дубенський кінотеатр не платив правовласникам за показ фільмів

Дубенський кінотеатр не платив правовласникам за показ фільмів

Хоча публічна трансляція фільмів у кінотеатрах зараз уже не такий вигідний бізнес, як у ті часи, коли не було швидкісного безлімітного Інтернету, все ж деякі громадяни організовують кінозаклади та влаштовують показ стрічок у форматі 3D. А щоб зекономити, хитрі ділки нерідко не платять власникам авторських прав проценти за демонстрацію їх творінь, надаючи перевагу скачуванню фільмів з Інтернету.

Показ кінострічок без договору з правовласником

Нещодавно такий випадок був зафіксований у дубенському кінотеатрі. Ще в кінці липня цього року в міліцію звернувся юрист – представник фірми, якій належать ексклюзивні права на показ фільмів однієї кінокомпанії. Він був стурбований тим, що кінотеатр Дубна, не уклавши з ними угоди і не заплативши відповідну суму, самовільно почав транслювати зазначені кінострічки.

Більше того, дубенські підприємці навіть, нітрохи не соромлячись, викладали в Інтернет афіші сеансів свого кінотеатру і не переживали, що їх можуть побачити правовласники.

Настільки нахабне порушення авторських прав розізлило фірму, якій належить ексклюзивне право на показ даних кінострічок. Тож правовласники написали заяву до міліції, бажаючи, щоб правоохоронці провели розслідування і покарали тих, хто не забажав офіційно укласти з ними договір і демонструвати фільми законно.

Подальші дії дубенського кінотеатру, який порушив закон

Володимир Голубош, який є заступником начальника УМВС на Рівненщині, каже, що проти дубенського кінотеатру відкрили кримінальну справу за частиною 1 статті 176 Кримінального кодексу. Міліція провела обшук у кінотеатрі. В якості доказів вилучили вінчестери, на яких зберігалася нелегальна кінопродукція, а також комп'ютерну техніку, проектор і 3D-окуляри. Забрали і документацію кінотеатру.

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Рівненщини проводить зараз експертизу вилученого.

Але усі ці заходи жодним чином не вплинули на діяльність кінотеатру-порушника! Його керівництво продовжило в тому ж дусі: 23 вересня юристи компанії-правовласника змушені були написати ще одну заяву до міліції, бо кінотеатр знову показав черговий нелегальний фільм, не маючи прав на його трансляцію.

Історія повторилася: правоохоронці повторно навідалися до кінотеатру, забрали флешки зі скачаними фільмами, ще один проектор, 3D-окуляри, колонки та аудіосистему. Скільки разів ще міліції доведеться прийти до дубенського кінотеатру, перш ніж його власники перестануть порушувати закон?

Аналогічне правопорушення в кінотеатрі Косова

Схожий випадок із нелегальною трансляцією фільмів без сплати процентів правовласникам раніше був зафіксований у сусідній Івано-Франківській області. У грудні минулого року затримали жінку з села Вигода Долинського району, яка організувала в Косові 3D-кінотеатр і показувала фільми, скачані з Інтернету. Коли порушення виявили, міліція конфіскувала все обладнання, наклала на жінку штраф у сумі 20400 грн, але згодом злочинниця потрапила під амністію. Втім 1370 грн за проведені експертизи їй все ж довелося сплатити.

Що чекає на дубенських порушників?

Їм можуть присудити штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів, арештувати на строк до півроку чи обмежити волю до 2 років, заборонивши займатися кінодіяльністю на найближчі 3 роки.

2736

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...