Світлофори у Дубні встановлюють, а користуватися ними багато хто не вміє

Ось уже місяць минув з того часу, як у Дубні запрацювали додатково три нові світлофори. І хоча вони, окрім світлового, подають ще й звуковий сигнал, зокрема повідомляють «перехід дозволено», «перехід заборонено», багато дубенчан та гостей міста впевнено переходять на «червоний», чим створюють аварійно небезпечну ситуацію і ставлять під загрозу не тільки своє здоров’я та життя, а й інших учасників руху.

Ми неодноразово ставали свідками такої безвідповідальності на вулицях, зокрема чули від перехожих про те, що буцімто на червоний можна переходити, коли нема машин, що на жовтий можна перебігати. І не тільки чули, а й бачили, як таку небезпечну теорію втілюють на практиці. У зв’язку з цим ми підготували невеличку інформацію про те, як правильно переходити дорогу, і цим самим ще раз наголошуємо на важливості проблеми та на тому, що Правил дорожнього руху потрібно дотримуватися, хоча б задля власної безпеки.

Перехід зі світлофором

Якщо переходимо проїжджу частину з допомогою світлофора, то або просто чекаємо зеленого сигналу, або натискаємо на спеціальну кнопку, що розпочне відлік часу до загоряння «зеленого». І лише коли побачимо цей колір – можемо впевнено переходити. Але і тут потрібно бути обачним і уважно подивитися, чи не «летить» транспорт у ваш бік. А про перехід чи перебігання на «жовтий» і взагалі не повинно бути й думки. Так, як і про рух на «червоний», коли нема автомобілів. Саме через людський постійний поспіх та неуважність – трапляється значний відсоток ДТП!

Крокуємо по пішохідному переході

Пішохідний перехід позначається відповідним знаком або лінійною розміткою, яку ми називаємо «зеброю». Пам`ятайте, що як тільки ми сходимо з узбіччя і наступаємо на розмітку, для водіїв це сигналізує зупинку для пропускання пішоходів. Але якщо рухається автомобіль із проблисковим і звуковим сигналом або тільки із звуковим, то пішохід повинен дати дорогу.

Поблизу нема ні «зебри», ні світлофора

Якщо в зоні видимості ні світлофора, ні пішохідного переходу немає, то потрібно відшукати ділянку дороги без розділової смуги і перешкод (огорож тощо), переконатися у відсутності транспортних засобів – і лише тоді переходити дорогу, перпендикулярно до напрямку руху транспорту.

Перехід у темну пору доби

І в Дубні, і в багатьох інших населених пунктах у темну пору доби деякі ділянки дороги не освітлюються, тому, переходячи шляхи затемна, потрібно бути по-особливому пильними. Адже за таких умов водієві автомобіля буває досить складно розгледіти пішохода, тим більше, якщо він одягнений у темний одяг. До речі, для міських пішоходів, які є учасниками руху, рекомендовано мати на верхньому одязі світловідбиваючі елементи. А ось для людей, які переходять дорогу поза населеним пунктом, із 2015 року ця рекомендація є обов’язковою.

Якщо ви з санками

Узимку типовою ситуацію є перехід дороги із санками, на яких знаходиться дитина. Перед пішохідним переходом потрібно зняти чадо з санок і перейти дорогу, тримаючи в одній руці дитину, а в іншій — санки. Везти малечу на санках позаду за вашою спиною, коли переходите автошлях — небезпечно.

Поки що для Дубна є типовою ситуацією, що люди, незалежно від віку та статі, впевнено йдуть на «червоний», чим ледь не спричиняють аварій. Причиною цьому може бути, як необізнаність учасників дорожнього руху, так і неуважність або нахабність. До речі, взимку коли слизька дорога, типовою ситуацією є, що пішоходи починають перехід ледь не перед самим носом від’їжджаючого автомобіля, мотивуючи це своїми правами пішохода. Це просто свідчить про неповагу до учасників руху. Потрібно розуміти, що, коли слизько, то автомобіль може призупинитися не дуже вдало. То нащо тоді ризикувати? Тому, дорогі дубенчани та гості міста, будьте взаємно ввічливі, як у житті, так і безпосередньо на дорозі. Бо самовпевненість, неуважність, зневага можуть призвести до плачевних наслідків.

Мар’яна Росоловська

1726

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...