Дубенські юні техніки придумали дешеві винаходи для реабілітації інвалідів

Дубенські юні техніки придумали дешеві винаходи для реабілітації інвалідів

Дубенські підлітки, які займаються на місцевій станції юних техніків, на днях вразили дорослих своїми надзвичайно практичними розробками, котрі були представлені на обласному змаганні винахідників та раціоналізаторів. Команда з Дубно показала чи не найкращий результат в області, зібравши щедрий букет нагород за свої проекти. Особливістю винаходів юних дубенчан є не тільки практичність, але й дуже невисока вартість виробництва придуманих ними пристроїв. Якби знайшовся спонсор, котрий побажав би поставити випуск цих корисних речей на потік, можна було б з абсолютно невеликими стартовими витратами суттєво покращити життя хворих людей та інвалідів, яким присвячені актуальні нині розробки місцевих винахідників.

Винахід дубенського підлітка допоможе встати на ноги тим, хто переніс травму

Переможець змагання 14-річний Микола Гладовський представив на конкурс пристрій, який допоможе людям, що перенесли важкі хвороби і провели багато місяців у ліжку, знову встати на ноги та заново навчитися ходити. Такий пристрій став би незамінним при реабілітації воїнів АТО, а також пацієнтів, які зазнали серйозних травм. Придуманий Миколою екзоскелет допомагає відновити рухомість атрофованих м'язів ніг.

Хлопець працював над своєю розробкою майже рік – довелося вивчити чимало технічної та медичної літератури.

Конструкція пристрою досить проста: два важеля-шинника кріпляться пасками під одяг вздовж ноги. Коли пацієнт переміщує рукоятку пристрою вперед, з'єднані з нею через шестерний привід важелі переміщуються назад – і це допомагає рухатися. Гладовський зізнався, що на конкурсі в нього були досить серйозні суперники з важливими винаходами. Причиною своєї перемоги Микола вважає те, що його винахід дуже актуальний для нинішньої ситуації в Україні, а на додачу ще й дешевий у виробництві.

Пацієнти тепер зможуть не тільки сидіти в інвалідному візку, але й стояти!

Ще один переможець конкурсу 15-річний дубенчанин Василь Перевозчиков теж винайшов дуже корисну річ для людей з особливими потребами. Хлопець придумав, як модернізувати інвалідний візок, щоб хворий міг приймати вертикальне положення. Василь запропонував додати до візка складну рухому рамку.

Перевозчиков відзначає, що на конкурсі було представлено чимало актуальних і доречних винаходів, але оскільки зараз в Україні є багато потерпілих у зоні АТО, держава має вкладати більше сил у розвиток медичної галузі.

Василь із сумом повідомляє, що поки що, на жаль, ніхто не зацікавився практичним впровадженням його винаходу, хоча собівартість модернізації інвалідного візка становить лише близько 3 тисяч гривень. В якості основи можна використовувати навіть найдешевшу і найпростішу модель візка, а рамка виготовляється з підручних матеріалів.

Здобутки дубенських винахідників і раціоналізаторів

Андрій Рамський, директор Дубенської міської станції юних техніків, дуже задоволений виступом своїх підопічних на обласному конкурсі винахідників, адже дубенчанам вдалося показати дуже гарні результати і зібрати цілий букет нагород. Виступали команди зі стендового моделювання, радіоконструювання, винахідники-раціоналізатори. Дубенська команда зі стендового моделювання здобула 21 нагороду – 12 перших місць, 6 других та 3 третіх.

Перше місце отримали учасники з Дубно за виставку «Наш пошук і творчість тобі, Україно», орігамі, посіли перше місце в категорії «мікроавіамоделі» та здобули лідерство в категорії «судномодельний спорт». Як бачимо, в Дубно росте дуже талановите молоде покоління винахідників і раціоналізаторів, котрі придумують дешеві, але надзвичайно актуальні та практичні речі. Якби цими чудовими розробками зацікавилися інвестори, можна було б суттєво покращити життя багатьох людей у нашій державі.

2047

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...