Бідність - це тільки ваш вибір: коли життя зміниться на краще?

Бідність - це тільки ваш вибір: коли життя зміниться на краще?

Джек Ма, засновник Аліекспресс і один з найбагатших людей Китаю, сказав: «Бідних людей задовольнити найважче. Дайте їм щось безкоштовно і вони скажуть, що це пастка. Порадьте інвестиції — і вони дадуть відповідь «на цьому багато не заробити». Скажіть їм спробувати щось нове — відповідь буде: у мене немає досвіду. Розкажіть про бізнес — з упевненістю скажуть: важко."

На думку Джека, проблема бідних в тому, що їх життя проходить в непотрібному очікуванні. Щасливого випадку, вдалого збігу обставин. Уважного політика, що раптово і в рази підвищує рівень зарплати або пенсії. З тим же успіхом можна очікувати чарівника на блакитному вертольоті або джина з лампи, що виконує три бажання. Імовірність приблизно однакова.

Бідність — це не випадок, це вибір. Замість того, щоб піднятися з дивана і діяти, багато працездатних громадяни України вважають за краще чекати подачок зверху. Попутно критикуючи кожне рішення влади, добиваючись від неї тільки одного. Всього і одразу і можна прямо зараз.

Шкода, що так не буває — зробити своє життя кращим може тільки той, хто робить своє життя краще. Мало платять на поточній роботі? Шукай іншу або вивчи що-небудь корисне, за що платять більше. Не обов'язково бути підприємцем або платити за багаторічні курси.

За прикладами далеко ходити не потрібно — моя подруга, давно вже насолоджуючись декретною відпусткою, вирішила трохи підзаробити. В'язані речі для дітей, що продаються сьогодні по всій Україні, не зробили її мільйонером. Але відчутно додали до сімейного бюджету. Створені її руками речі демонструються в тематичних групах в соціальних мережах. І замовлення слідують одне за іншим. Яким би була її життя (і двох малолітніх дітей), якби ця дівчина продовжувала пасивно очікувати допомоги від держави? Розраховуючи на мізерні, скажімо правду, гроші?

Насправді тих, хто займається своєю справою, не відволікаючись на пустопорожню критику, багато. Тільки у них немає часу нестримно лаяти державу, роботодавця і Всесвіт, які їм нічого не винні. Роботодавець не зобов'язаний встановлювати вам велику зарплату — навіщо, якщо ви одного разу погодилися на поточну? Він платить за ваші навички і ваш час рівно стільки, скільки вони і коштують, навіть якщо ви очікували іншого — ринкові механізми формування зарплати ніхто не відміняв.

Якщо на робоче місце можна посадити будь-яку людину з вулиці, навчивши новачка за тиждень-півтора того ж самого — звідки тут можуть взятися високі зарплатні очікування? Бідність — це лише вибір. І очікувати, що життя зміниться на краще ось так, саме по собі — значить прожити всі відведені природою роки в непотрібному очікуванні. Ви точно цього хочете?

1958

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...