Перші 5 пластикових паспортів-карток видали дубенським підліткам

Перші 5 пластикових паспортів-карток видали дубенським підліткам

У Дубно почали видавати перші пластикові ID-картки замість звичайних паперових паспортів молоді, котра отримує перший у своєму житті офіційний документ, що посвідчує особу. П'ятеро відважних дубенчан – четверо хлопців і дівчина – добровільно ризикнули стати першопрохідцями і першими у нашому місті власниками ID-карток із чіпами. Вручали їм ці пластикові документи в урочистій обстановці, у присутності мера та очільника місцевого управління міграційної служби. Також стало відомо, що двоє інших молодих дубенчан не захотіли отримувати картки з чіпами через релігійні переконання.

Чому молоді дубенчани захотіли отримати ID-картки?

Олександр Гаврилюк, начальник Дубенського райвідділу управління Державної міграційної служби, передаючи ID-картку її власнику, приговорював: «Будь гідним носієм цього документу, гідним громадянином України». Було б добре, якби ще й українська влада була гідною поваги цих юних патріотів. Міський голова Дубна Василь Антонюк прийшов на захід без попередньо підготовленої промови, тож не знав, що сказати, і обмежився банальностями. «ID-картка – це те нове, що сьогодні входить у наше життя. Приємно, що ці дубенчани першими отримають нові паспорти європейського зразка», – відзначив мер. Перші власники ID-карток у Дубно розповіли, чому вирішили отримати саме такий незвичний вид паспорту.

Для Артема Вітюка аргументом стало питання безпеки. «Цю картку неможливо підробити, – вважає хлопець. – Сторонні особи не зможуть зчитати з неї інформацію. Вона зручна і нею можна користуватися в мережі Інтернет». Ой, стережися, хлопче, хакерів – вони нині все можуть (чи майже все)! Для Яни Гнатюк головними причинами отримання ID-картки, а не паперового паспорту стали патріотизм та європейські прагнення. «ID-картки – це перший крок до Європи. Дуже захотілося бути власницею саме такого паспорту, – ділиться дівчина. – Сьогодні я офіційно стала громадянкою своєї держави». «Ця картка є підтвердженням того, що я патріотка і громадянка своєї держави», – додала Яна зі смішком, наче подумавши: «Що я зморозила? Громадянство картка дійсно підтверджує, але до чого тут патріотизм? Українські паспорти мають і сепаратисти та проросійськи налаштовані громадяни».

Пишаються наявністю чіпа і відсутністю російської мови

Олександр Гаврилюк розповів, яка інформація міститься на зовнішньому та зворотному боках ID-картки: тут зазначені прізвище, ім'я та по-батькові власника, дата народження, дата видачі документа і закінчення строку його дії, на зворотному боці – дані про місце народження. За допомогою машинозчитуючої стрічки інформацію можна зчитати з чіпа, на який вона записана. Доступ до даних обмежується спеціальними кодами доступу, які є в розпорядженні тільки власника паспорта.

Також Гаврилюк повідомив, що інформація на ID-картці представлена тільки українською мовою. Крім того, зроблено переклад за європейськими стандартами. Російська мова відсутня. За словами Гаврилюка, на захоплених територіях залишилися бланки українських паспортів, якими можуть скористатися терористи. Втім, він так і не повідомив, як видача кільком особам ID-карток зарадить цій біді, адже у переважної більшості українців паспорти досі старого зразка. ID-картки безкоштовні лише для тих, хто вперше отримує паспорт. Раніше Петро Порошенко повідомляв, що собівартість виготовлення однієї ID-картки становить 160 гривень.

1706

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...