Чи важливе для жінок свято 8 Березня?

Чи важливе для жінок свято 8 Березня?

Не за горами улюблене багатьма жінками світу свято – 8 Березня, або, згідно з рішенням ООН, Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Існує чимало версій щодо історії походження та датування цього свята – одні з них пов'язані з феміністичними рухами, з боротьбою жінок у різних країнах світу за свої права, інші версії сягають початку ХІІ століття, коли 8 березня 1169 рокукнязь Суздальський Андрій Боголюбський знищив зі своєю азіатською п'яною ордою 95% населення Києва, спалив і пограбував все місто, всі храми і будинки… Проте, зазвичай, прекрасна частина людства не вдається до історичних подробиць та просто насолоджується чоловічою увагою, компліментами, подарунками або просто державним вихідним.

Міжнародний жіночий день святкують у багатьох країнах не тільки Європи, а й Азії та Америки. Звісно, в більшості держав відзначення цього дня обходиться без вихідного, а ось про увагу та квіти стараються не забути ніде. Тому ми вирішили запитати у жінок про їхнє ставлення до 8 Березня, як вони відзначають цей день та які у них приємні спогади, пов'язані з цим святом. А для цікавості, багатьох респондентів обирали з числа українок, які проживають або жили раніше в іншій країні.

Наталія, школярка

Чомусь 8 Березня з недавніх пір у мене почало асоціюватися з радянським мотивами, адже його святкували здебільшого країни СРСР. Тому я якось скептично ставлюся до святкування. Вважаю, що дівчина чи жінка заслуговує уваги не тільки раз на рік. Я лише школярка, але пам'ятаю, з яким незадоволенням та під примусом вчителя хлопці нам влаштовували це свято в школі. Зі шкільних років дівчата вже розуміють, що протилежна стать явно не в захваті від цього. На додачу, порція уваги на 8 Березня не повинна і не може бути компенсована за будь-які минулі вчинки та дії. В Америці 8 Березня не відзначають. Усі святкують День матері в другу неділю травня.

Наталія, художниця

Для жінки тільки дай привід – і вона буде відзначати це свято щодень. І не тільки це. 8 Березня, зазвичай, це асоціації з квітами, поцілунками, сувенірами. Думаю, неправильно, коли хтось там вирішує його відмінити. У нас і так мало радостей у житті. А найбільше запам'ятовуються несподіванки. Коли ідеш по вулиці, а тобі чужий чоловік дарує букет квітів. У мене так траплялося колись не один раз. Несподіванка — це дуже зворушливо, таке не забувається.

Юлія, письменниця

Вважаю 8 Березня святом з радянським минулим та ідеологією, але хотілося б все-таки отримувати вітання і квіти, хоча б тому, що на державному рівні йому більше немає аналогів. Є свято жінок-мироносиць за церковним календарем, але більшість чоловіків у нашій країні його ігнорують. Тому хай вже на 8 Березня отримувати вітання. А запам'ятався цей день рік тому, коли сама організувала поїздку до Львова. Це справді було свято весни.

Іванка, психолог

Для мене це, швидше, свято для мам, щоб їм зробити приємне. Зараз не святкую… Найприємніший спогад про 8 Березня залишився з дитинства, коли мама мені подарувала великий букет квітів. А у Франції, де я зараз проживаю, в цей день зазвичай дарують для жінок підсніжники.

Люба, журналіст

Ставлення до свята позитивне. Жінки берегині і водночас героїні, вони дарують світу нові життя, тому їх треба шанувати. 8 Березня приймаю привітання і сама вітаю близьких для мене жінок! Нічого особливого поки що не було в мене в цей день, думаю, для мене сюрпризи ще попереду. Коли я жила у Фінляндії, то ми з друзями самі собі влаштували свято, бо там ми не помітили, щоб таке відзначали…

Катя, стиліст
8 Березня – це, однак, добре свято. І не тому, що тоді деякі чоловіки згадують, а тому, що це День жінки. Це наш один із днів, який ми святкуємо трохи більше. У Польщі цей день не відзначають на державному рівні, тобто офіційного вихідного не дають. Але всі чоловіки пам'ятають про цей день і дарують свою увагу, квіти, подарунки.

Юля, журналіст

До Міжнародного жіночого дня ставлюся спокійно, без особливої ейфорії. Тобто це звичний для мене день. Звісно, приймаю вітання, сама вітаю. Мамі, бабусі можу зробити символічний подарунок. Хоча для багатьох жінок це свято одне із перших свят у списку і додатковий привід зустрітися із подругами, а можливо, трішки «погульбенити». Багато хто після конфлікту із РФ принципово не святкує 8 Березня, навіть відмовляється приймати вітання, але я вважаю, що Клара Цеткін, яка родом із Німеччини, вкладала інший сенс у це свято — рівність із чоловіками. У Литві старше покоління, які ще в СССР жили, звісно, знають про цей день і колись його відзначали, а молодь – рідко.

Юля, агроном

До 8 Березня ставлюся дуже позитивно. Ми, жінки, звичайно, заслуговуємо, щоб кожен день був нашим, але, принаймні, один день у році має бути присвячений кожній із нас.
Останні 2 роки відзначаю це свято з чоловіком за домашньою вечерею, або ж у ресторані.
Запам'яталося найбільше ж вом )іжники. 8 Березня 2014 року — воно було першим, що я святкувала з тоді ще майбутнім чоловіком. Він зробив його незабутнім: дуже вразив мене подарунком і величезною кількістю повітряних кульок, зробивши мене щасливою в той день)) У Данії, де я колись жила, взагалі про цей день не знають, а в Португалії, де я зараз, таке свято є, але це звичайний робочий день.

З одного боку добре, що до 8 Березня прикута увага багатьох людей, адже порадувати любу матусю, кохану дружину чи донечку зайвим точно не буде. Інший бік медалі – якщо жінки так нетерпляче чекають цього свята, значить, в інші дні вони обділені увагою, компліментами та повагою з боку чоловіків. Тому тут камінь у город сильної частини людства.

Дорогі наші чоловіки, будьте щедрими на приємності для жінок, пам'ятайте, що ми більше керуємося емоціями, аніж холодним розумом. Тому постійно підживлюйте життя дам, які вас оточують, теплими словами та мужніми вчинками, обіймами та підтримкою… І тоді побачите, як, здавалось би, миршавий бутон перетворюється на розкішну пахучу квітку!
1809

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...