У Тараканові виявили західний кукурудзяний жук

У Тараканові виявили західний кукурудзяний жук

При проведенні обстежень сільськогосподарських культур в 2017 році спеціалісти управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпроспоживслужби в Рівненській області за допомогою феромонних пасток, в ТзОВ «Райз-Захід» на посівах кукурудзи виявили карантинний організм – західний кукурудзяний жук на площі 75,78 га в полі № 114-5306 (с. Тараканів).




Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України від 04 серпня 2010 року № 467 «Про внесення змін до переліку регульованих шкідливих організмів», західний кукурудзяний жук включений до переліку карантинних організмів, обмежено поширених в Україні.




Західний кукурудзяний жук є дуже небезпечним карантинним організмом для кукурудзи, який стрімко заселив значну територію України і становить суттєву небезпеку сільському господарству України. Шкідник походить з Центральної Америки. В Європі вперше виявлений в 1992 році на території Сербії. У серпні 2001 року в Закарпатській області виявлені поодинокі жуки в феромонних пастках. Західний кукурудзяний жук належить до родини листоїдів. Дорослі жуки мають овальне тіло довжиною 6-8 мм, жовтувато-бурі з більш темними вусиками і жовтими смужками на надкрилах. Самці дрібніші від самок і мають більш темне забарвлення. Надкрила жовтувато — бурі із зеленкуватим відтінком, у самок – з трьома чорними смугами, які іноді мають вигляд пунктирних крапок. У самців вони зливаються в одну смугу, особливо в задній частині.  Личинки білі, черв’якоподібні, довжиною до 13 мм.




Західний кукурудзяний жук має одну генерацію протягом року. Оптимальна температура для яйцекладки  18 о С. Самки відкладають яйця в грунт на глибину до 5 см. Дощова погода стимулює процес відкладання яєць. Самка в сухий грунт яйця не відкладає. Зимують яйця і витримують холод до – 10 о С. Личинки відроджуються в травні, коли грунт прогріється до 11 о С, відразу починають живитися коренями кукурудзи, що призводить до значного зменшення кореневої маси та вилягання рослин, за якого неможливий механізований збір кукурудзи. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають і стебло набуває форми «гусячої шиї». Період розвитку личинок – три — чотири тижні. Імаго виходить з грунту в кінці липня – на початку серпня, їхня поява співпадає з періодом цвітіння кукурудзи. Жуки, мігруючи у пошуках корму, надають перевагу кукурудзяним полям, які приваблюють їх кольором та запахом. Пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. При живленні на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, а в результаті цього знижується врожайність. Дорослі жуки найактивніші в сутінках і на світанку.




Розповсюдження яєць та личинок цього шкідника можливе з транспортом, залишками грунту, що прилипає до насіння, знаряддями праці. В пошуках корму дорослі особини перелітають на поля кукурудзи та інших  культур у нові райони. Перенесенню жуків сприяє також вітер. Поширенням жука може слугувати завезення шкідників з об’єктами регулювання і транспортними засобами, які прибувають з країн, де розповсюджений шкідник, та природним його розселенням з вогнищ по всій території України.




У зв’язку з цим голова районної державної адміністрації прийняв розпорядження щодо запровадження карантинного режиму на території ТзОВ «Райз-захід» в с. Тараканів із встановленням карантинної зони на площі 75,78 га. Розпорядженням затверджені відповідні заходи щодо локалізації та ліквідації виявлених вогнищ, запобігання подальшому поширенню карантинного шкідника. Про це повідомляє Дубенська РДА. 

1678

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...