27 березня: день, коли ранок приходить раніше

27 березня: день, коли ранок приходить раніше

На останню неділю березня заплановане переведення стрілок годинника. Як і зазвичай трапляється згідно постанови Кабінету Міністрів №509, на годину вперед. Літний час продовжує світловий день, допомагаючи нам зробити більше. Зимній час, як впевнені прихильники дії постанови, робить те ж саме. Мовляв, щороку ми економимо мільйони на електроенергії, бо ж починаємо працювати тільки тоді, коли прийшов ранок. Як виявило дослідження університету Індіани, усе давно змінилося.

З того моменту, як у кожній квартирі, офісі чи заміському будинку з'явилось безліч нових побутових приладів, економія зійшла нанівець. Дослідження показало, що ні сучасні підприємства, ні мешканці квартир, ні робітники офісів з переведенням стрілок не отримують ні сліду економії, бо користуються усіма потрібними технічними засобами та приладами впродовж доби. Інакше кажучи, наш звичний сценарій життя давно не залежить від тривалості світлого періоду доби. Тому й економія, виходить, сумнівна.

Натомість маємо протилежний ефект. Стрімке падіння продуктивності праці, яке має місце впродовж двох тижнів після кожного переведення стрілок., приводить до збитків. Як вказує все те ж дослідження, для США сума збитків складає більше 400 млн доларів щороку. Цікаво, скільки ж втрачає Україна? Тим часом медики вже не раз попереджали, що двічі на рік усі ми отримаємо значний шанс на загострення хронічних захворювань, зниження уваги, порушення сну – бо коливання звичного ритму життя на годину вперед (або ж назад) негативно впливає на наше самопочуття та здоров'я.

Зовсім не відчувають змін та негативних ефектів лише поодинокі щасливці. Якщо такі є серед нас, просимо відмітитись у коментарях – розповідайте, як вам це вдається?!

Слідом за медиками та авторами досліджень проти коливань літнього та зимового часу виступили і ініціатори електронного звернення до Президента. Петиція (яка ще не набрала необхідної кількості голосів) пропонує залишити зимовий час. Назавжди. Якщо ви ставитесь до подібної ініціативи схвально – підпишіть петицію. Якщо ж ні – хоча б залиште свій коментар, чому. Адже день, коли ранок приходить раніше, вже точно не найкращим чином позначається на здоров'ї українців.

1770

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...