У Бібліотеці презентували книгу Соломії Любисток «НА КРИЛАХ ЛЮБОВІ»

У Бібліотеці презентували книгу Соломії Любисток «НА КРИЛАХ ЛЮБОВІ»

Український самобутній композитор та виконавець пісень Галина Василівна Мосійчук — людина, чию творчість знають в Україні і за кордоном, в Антарктиді і на космічній орбіті, але про яку знають не всі земляки. Народилася вона в с. Стара Мощаниця, Здолбунівського району Рівненської області. Закінчила Львівське медичне училище № 2, працювала зубним лікарем у Дубенській стоматологічній поліклініці. Нині на творчій роботі. Проживає в місті Дубні, де промайнуло 49 щасливих років подружнього життя з архітектором Леонідом Мосійчуком, виховали троє прекрасних дітей, яким допомагали разом прокладати дорогу в життя та двоє онуків, що радують нині бабусю і дідуся. Галина Василівна понад усе дуже любить квіти і пісні.

«Пісні Галини Мосійчук – золота скарбниця сучасної української культури. Їх неможливо забути. Почуті один раз, вони довго відлунюють і хвилюють. Тим пісням притаманна істинно народна мелодійність, глибока щирість, високий ліризм…» — так охарактеризувала творчість нашої землячки письменниця Ганна Костів-Гуска»

А Володимир Герасимов, заслужений діяч мистецтв України зазначив: «Талановита співачка Галина Мосійчук – людина невичерпної творчої наснаги та виняткової працездатності. Протягом багатьох років вона є постійною учасницею і виконавцем конкурсів різних рівнів – від місцевих до обласних, республіканських, міжнародних, де отримує високі нагороди за свою співочу майстерність».

Висловлювання таких поважних людей спонукали Соломію Любисток, автора книги «На крилах любові», привернути увагу громадськості до творчості нашої землячки Галини Мосійчук, намалювати істинний портрет людини, що прикрашає цей світ піснями, які, зазвичай, сама ж і виконує та передати наступним поколінням.

Автор детально описує весь життєвийі творчий шлях співачки і композитора, починаючи з дитячих років і до сьогодення. Вона розповідає про співучу родину маленької Галинки, про любов і шану до Шевченкового «Кобзаря», до українських традицій і звичаїв, до народної пісні. Вже в чотири роки маленька Галинка чудово декламувала «За байраком- байрак», наспівувала, граючись, «Подоляночку», «Несе Галя воду», «Стоїть гора високая», «Ой чий то кінь стоїть» та інші пісні, які часто звучали в родинному колі.

Пісня супроводжувала Галину Мосійчук всюди: на шкільній сцені, в художній самодіяльності Львівського зуболікарського училища №2, на різних пісенних конкурсах, як представника Дубенської стоматполіклініки, де пропрацювала 30 років.

Але ЇЇ співоча душа все життя прагнула реалізувати себе як творчу особистість. І не гоже було б заховувати талант, дарований Богом.

Першою піснею, яку почув світ, стала пісня – гімн про рідне місто Дубно. Дубенською організацією Національної Спілки письменників України було оголошено конкурс на кращий текст для Гімну міста Дубна і, відповідно – мелодії. Серед віршів, надрукованих на сторінках місцевих газет, талановитій піснярці припав до душі вірш Б.Гелети «Древнє Дубно – окраса Волині». Вона створила до нього мелодію і виконала іі під час урочистостей, присвячених 900- річчю міста.

Цей Гімн місту Дубно став чудовим початком різноманітної творчості Галини Мосійчук, яка бурхливо розвивається до сьогоднішнього дня.

Книга «На крилах любові» широко розкриває Галину Василівну не тільки як талановиту особистість, а і як громадського діяча, мудру жінку, гостинну господиню, щасливу дружину, чудову маму, берегиню роду.

Книга допоможе кожному розширити свої знання, а ще – повірити у власні сили, бо кожен митець був колись малим, але наполегливою працею поступово набуває визнання і славу.

У міській центральній бібліотеці представляли книгу Любов Пшенична та Галина Мосійчук. Про спільну працю з пісняркою розповідали письменники, поети-земляки: Микола Пшеничний, Сергій Рачинець, Ярослава Савчук, Тетяна Собецька, радник міського голови Валентина Тріфонова, працівник міської центральної бібліотеки Марія Романюк, та Марина Пекарська, виховна колонія. Учениця НВК «школа-гімназія» Ірина Малафійчук познайомила присутніх із своєю конкурсною роботою про Галину Мосійчук. Дана праця зайняла призове 3-тє місце в області. Комп'ютерна верстка Андрія Таберта, дизайн Юрія Яцюка,

Студенти коледжу культури і мистецтва та користувачі бібліотеки, які були присутні на презентації, переглянули відеокліпи до пісень «А сніг іде» на сл. Я.Савчук, «Кобзарева пісня» на слова Л.Пшеничної, «Журавлиний ключ» на слова Сергія Рачинця, музику до яких написала Галина Мосійчук, а відеокліпи знімали Микола Величковський та Андрій Дуда.

«Пісня – це моя душа, моє життя, моє здоров'я, моя розрада. Вона мені додає силу, витримку і далекоглядний оптимізм. Пісня- це зірка в небі, ясний місяць, тепле сонце. Завдяки їй – живу, творю і впевнено дивлюсь у майбутнє…», — так вважає Галина Мосійчук.

Хай Господь допомагає їй у всьому! І хай не втомлюється душа творити.

Марія Романюк, Дубенська МЦБ
Фотогалерея:
У Бібліотеці презентували книгу Соломії Любисток «НА КРИЛАХ ЛЮБОВІ» 0
2221

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...