В Україні запрацювала нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів

В Україні запрацювала нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів
4 квітня набув чинності Закон «Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Новий закон є частиною масштабної реформи системи державного контролю безпечності харчових продуктів в Україні. Раніше вже був ухвалений закон «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Закон «Про державний контроль» визначає, як перевірятимуть виробників на дотримання вимог. Кожен оператор ринку (виробник, перевізник, магазин) оцінюватиметься за ступенем ризику.

Новий закон, з одного боку, створить умови для забезпечення кращої якості та безпечності харчової продукції для споживачів, а з іншого – запровадить чіткі і прозорі процедури перевірок, що мінімізують корупційні ризики і сприятимуть розвитку чесної конкуренції.

Ключовими новаціями нового закону орієнтований підхід до перевірок операторів ринку та запровадження Акта перевірки. Підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров’я людей (наприклад, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м`ясо).

Також, за новим законом, інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки, згідно з Актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.
За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції. Так сума штрафу для юридичних осіб може досягати 70 тисяч гривень – залежно від скоєного правопорушення. У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.
188

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...