Така маленька батарейка і така велика шкода довкіллю

Така маленька батарейка і така велика шкода довкіллю

Батарейки давно увійшли до нашого життя — ми щодня використовуємо їх в різноманітних електроприладах: від пультів до телевізора і годинників до потужного професійного обладнання. Однак вартість якісних елементів живлення досить висока і дуже часто доводиться економити на них, вибираючи в магазині дешеві, які відпрацьовують на порядок менше часу, а отже ми замінюємо їх на багато частіше. Життя великої кількості відпрацьованих батарейок закінчується на смітниках, і мало хто задумується, яку шкоду вони завдають навколишньому середовищу.

Ви колись цікавились із чого складаються батарейки? Вони містять в собі надзвичайно небезпечні важкі метали – марганець, кадмій, цинк тощо. Ці елементи дуже сильно забруднюють довкілля. За оцінками учених, лише одна батарейка псує 400 літрів води та приблизно 20 квадратних метрів грунту!

Саме тому в жодному випадку їх не можна викидати до сміттєвого відра, а потрібно обов'язково віддавати на утилізацію. Цим займаються спеціальні переробні заводи. А майже у кожному місті чи селищі є пункти прийому батарейок та акумуляторів.Декілька років тому в Україні не було підприємства по переробці використаних батарейок, потім з'явились приватні підприємства. Але свідомих громадян було мало і використаних батарейок також.

У вересні 2011 року У Львові відкрився перший на Україні завод «Аргентум» по переробці акумуляторів різних типів. Але є одне але. Цей завод може переробляти лише 1 тонну батарейок відразу. Такої кількості відразу не надходить.

На сьогодні, в деяких українських містах діють пункти по прийому використаних акумуляторів. Бокси для батарейок поставили в магазинах, у відділеннях деяких банків, на деяких автозаправках.

Збір батарейок відбувається і в школах нашого міста. Щорічно проходить екологічна акція «Батарейки, здавайтесь!», проводиться інформаційна робота.

Комісія з питань інформації учнівського самоврядування ЗОШ №1

3568

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...