У ДУБНІ ВІДБУВСЯ ТРЕНІНГ, ДЕ НАВЧАЛИ УПРАВЛЯТИ ПРОЕКТАМИ

У ДУБНІ ВІДБУВСЯ ТРЕНІНГ, ДЕ НАВЧАЛИ УПРАВЛЯТИ ПРОЕКТАМИ

Цими вихідними у стінах Державного історико-культурного заповідника м. Дубна відбувся цікавий та дуже актуальний навчальний тренінг «Проекти та управління ними», за участі відомого тренера та громадського активіста Руслана Краплича. Захід зібрав чимало представників (понад двадцять) із різних куточків України. Географія учасників заходу дуже широка — тут були представники із різних міст: Одеси, Києва, Луцька, Рівного та Дубна, представників якого було найменше.

У ході тренінгу було детально висвітлено основні аспекти, поняття та особливості проектного менеджменту. Протягом двох днів відомий тренер Руслан Краплич комплексно розкрив основні питання стосовно проектів: що таке проекти, хто такі донори і як їх зрозуміти; як у проекті описати проблему; як влучно сформулювати мету та завдання проекту; як вдало спланувати дії за проектом, щоб досягнути мети; як описати результати проекту; як скласти бюджет проекту; як донори здійснюють розгляд проектів. Крім теоретичних знань, учасники тренінгу виконували практичні завдання, моделюючи вирішення проблем, які найбільш притаманні для сучасних громад. Таким чином, усі хто відвідав навчальний захід, отримали необхідні знання та практичні навички у написанні проектів для вирішення проблем нашого сьогодення.

Варто зазначити, що тренер-консультант Руслан Краплич, який має величезний досвід роботи у міжнародних організаціях та програмах, а також активно займається розвитком громадського сектору в Україні, уже неодноразово приїжджає до міста Дубна на запрошення Громадського товариства інвалідів з дитинства «Доброчин» з метою допомогти, навчити та консультувати активних громадян у питаннях проектної діяльності. Звичайно, для багатьох людей навіть поняття проект або грант є невідомими. Але життя триває і жорстока реальність змушує задуматися активних та ініціативних громадян над тим, що потрібно зробити та покращити у власному місті, селищі, громаді, а також де на це віднайти кошти. Час планової економіки уже проходить, а нова, ринкова, економіка змушує боротися за ресурси, конкурувати за їх розподіл. Важливість таких навчальних тренінгів особливо актуальна нині у контексті об'єднання громад, що надає активу нашого суспільства дієвий інструмент для пошуку фінансових ресурсів. І цьому потрібно вчитися, адже проблеми дитячих садочків, забрудненого довкілля, неналежної інфраструктури міста не вирішуватимуться самі по собі – грошей у бюджеті на це не має. Але перед тим як навчитися, потрібно усвідомити проблему та шукати шляхи її вирішення. Хоча для цього, очевидно, час ще не настав.

Є надія та сподівання, що завдяки співпраці Громадського товариства інвалідів з дитинства «Доброчин» та Фундації імені князів-благодійників Острозьких в особі Руслана Краплича, такої тематики тренінги ще будуть проходити у майбутньому в нашому славному місті і активність дубенчан буде значно вищою.

Микола Мандзюк, член ГТІзД «Доброчин»

1561

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...