Безумовний дохід: Фінляндія, Німеччина, США та навіть Кенія

Безумовний дохід: Фінляндія, Німеччина, США та навіть Кенія

Фантасти 60-х років у своїх творчості не раз описували ідеальне суспільство. Всесвіт, де всю важку фізичну працю автоматизовано, нудні повсякденні справи виконують роботи, а єдине людство займається творчістю та дослідженням космосу.

На жаль, райдужне сприйняття світу на фоні перших космічних досягнень досить швидко обернулося майже апокаліптичними передбаченнями. Романи «1984» Оруела та «Ми» Замятина, написані пізніше, говорили вже про майже безправне та безпросвітне буденне життя мешканців майбутнього. Автори вбачали у розвитку суспільства лише негатив.

Хто ж з фантастів минулого передбачив більше – сказати важко. Сьогодні ми маємо і автоматизацію марудної праці, і авторитаризм, пропаганду та війни – поряд, на одній планеті та навіть в межах одного міста. Однак реальність іноді дійсно відповідає на заклики футурологів. Так, у багатьох країнах світу вже зараз вводиться поняття безумовного доходу – кожен громадянин держави щомісяця отримує кошти, достатні для дуже скромного життя.

Заплатити за комунальні послуги, купити їжу чи одяг, записатися на прийом до лікаря – в цих межах допомоги від держави вистачає. Хочеш більше – працюй, адже тепер гроші на найнеобхідніші речі в тебе вже є. Подібну практику вже з 2017 року вводить Фінляндія – кожен з громадян буде отримувати 550 евро щомісяця на початку програми та по 800 після її остаточного затвердження. Подібні експерименти провели й у США та Німеччині, де ідея безумовного доходу для всіх вже обговорюється не як фантастика, а як приклад корисного державного починання.

Як показали результати досліджень, практично всі, хто отримував гроші просто так протягом місяців чи навіть років, не покинули роботи. Та навіть не витрачали отримане на випивку чи розваги. Як не дивно, більшість змінила своє життя на краще – ремонт у квартирі, оплата навчання для дітей, курси підвищення кваліфікації – схоже, люди все ж таки кращі, аніж про них іноді думають скептики.

Цікаво, що навіть у Кенії днями стартувала така ж програма – спонсором виступив благодійний фонд GiveDirectly. Випадково обрані 6 тисяч кенійців будуть отримувати по 255-400 доларів просто так. Щоправда, не кожного місяця, а щороку. Та навіть так це досить значна допомога – середньомісячний дохід кенійця значно нижче.

Цікаво, чи ми колись дочекаємось введення безумовного доходу в Україні? Здається, навряд. Адже найближчі десять років, за оцінками експертів, наша економіка не витримає подібного тягаря, заледве вибираючись з кризи.

1469

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...