Дві ОТГ Дубенщини матимуть європейську систему цивільного захисту

Дві ОТГ Дубенщини матимуть європейську систему цивільного захисту
П’ять об’єднаних громад Рівненщини візьмуть участь в європейському проекті «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах» Програми «U-LEAD з Європою». Участь в ініціативі візьмуть Боремельська, Миляцька, Немовицька, Привільненська та Смизька ОТГ. Їх відібрали разом з 30-ма іншими з шести областей України. Проект впроваджується спільно з Асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща.

«Максимально консолідувати зусилля жителів об’єднаних громад навколо їх власної безпеки. Саме на це спрямований проект. Нині у сусідній Польщі діють команди пожежної охорони. Серед добровольців половина – це авторитетні люди громади, які представляють владу на місцях. Входять до команд й депутати місцевих рад. Саме такий підхід у рамках проекту хочуть започаткувати у наших ОТГ. Для цього необхідно змінити філософію безпеки. Замість принципу «моя хата скраю» — посилення відповідальності самих жителів громади у сфері цивільного захисту», — зазначив заступник голови ОДА Олександр Корнійчук під час зустрічі представників влади, рятувальників, керівників ОТГ та учасників проекту з польської сторони.

У рамках ініціативи в ОТГ розроблять місцеві плани безпеки за допомогою міжнародних та національних експертів, керівників громад підготують до управління системою порятунку, навчать ефективно реагувати на надзвичайні події, допоможуть у створенні добровільних пожежних бригад.

За словами представника Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України, координатора проекту від Асоціації добровільних пожежних команд Республіки Польща Марека Ковальські, це не перший проект, що реалізується в Рівненській області. Торік завершилася дворічна ініціатива «Польська допомога». В її рамках провели навчання рятувальників місцевих пожежних команд трьох ОТГ, відкрили Центр безпеки та передали сучасне пожежно-технічне обладнання.

«Ми продовжуємо партнерство з Рівненщиною. Це вже другий проект для ОТГ. Складний, проте дуже важливий. Адже ним передбачено максимально наблизити рятувальні послуги до громадян на місцях. В кінцевому результаті громади отримають сучасну модель системи цивільного захисту»,розповів Марек Ковальські.

У свою чергу начальник ГУ ДСНС в Рівненській області, генерал-майор служби цивільного захисту Сергій Крук роз’яснив основні відмінності цьогорічної ініціативи від попередньої: «Це більш «м’який» проект і передбачає, в першу чергу, навчання 5-ти громад. Зараз відбувається реформування рятувальної служби у рамках децентралізації. Найголовніша складова цього процесу – це зменшення виїзду наших підрозділів на місце події. У громадах створюватимуться власні добровільні пожежні частини. Вони оперативніше реагуватимуть на надзвичайну ситуацію в ОТГ, адже радіус виїзду значно скоротиться. Тобто цей проект також спрямований на стимулювання ОТГ до збільшення кількості добровільних пожежних частин на місцях. Люди, які увійдуть до їхнього складу, пройдуть навчання у Польщі».

Проект триватиме до кінця жовтня 2019 року. Про це повідомляє РОДА.
16353

5 коментарів

wUmrLVWz
20:26
wUmrLVWz
20:26
wUmrLVWz
20:26
wUmrLVWz
20:27
wUmrLVWz
20:27
Завантаження...