На святі бібліотек у Дубно роздавали цукерки з маленьким секретом

На святі бібліотек у Дубно роздавали цукерки з маленьким секретом

Минулої середи, 30 вересня, вітчизняні любителі читання та працівники бібліотечної галузі святкували Всеукраїнський день бібліотек. До свята центральна районна бібліотека Дубна організувала районний тур «Бібліофесту» – це фестиваль-конкурс інноваційного досвіду в галузі бібліотечної справи, який проводиться в рамках Рівненської області.

Незважаючи на широке розповсюдження Інтернету та портативних гаджетів, у сільській місцевості та райцентрах чимало дітлахів і дорослих досі ходять у бібліотеки, читають традиційні паперові, а не електронні книжки. При бібліотеках нерідко організовують гуртки, проводять майстер-класи та цікаві тематичні заходи.

Літературні герої частували солодощами


«Бібліофест» у нашому місті розпочався з того, що всі учасники зібралися на подвір'ї центральної районної бібліотеки. Діти, одягнені в костюми улюблених літературних героїв, малювали крейдою на асфальті, а також роздавали присутнім цукерки, але не звичайні, а із секретом!

Ельвіра Баркова в костюмі Дюймовочки та Юля Степановська в ролі Наталки-Полтавки зізналися, що на обгортках цукерок написані адреса сайту бібліотеки та її груп у соцмережах, тож найуважніші гості заходу не лише поласували солодощами, але й зберегли обгортки з корисними координатами на пам'ять, щоб потім завітати на відповідні веб-сторінки.

Що таке «Бібліофест» і коли його заснували?

Директор Дубенської центральної районної бібліотеки Людмила Кононова розповіла, що «Бібліофест» був започаткований у 2011 році Рівненською обласною науковою бібліотекою та Українською бібліотечною асоціацією. Приємно, що це свято прижилося і проводиться на теренах Рівненщини й досі! Бібліотечні працівники з глибинки мають можливість поділитися досвідом із колегами, представити цікаві проекти, які вже реалізували чи планують втілити в життя найближчим часом.

Після розваг надворі присутні перемістилися в приміщення: тут спочатку нагородили грамотами кращих бібліотекарів, потім вручили подяки організаціям, котрі співпрацюють із бібліотеками та підтримують їх. Від імені районної влади бібліотекарів із професійним святом привітала головний спеціаліст відділу культури та туризму Мар'яна Підцерковна.

Відвідав «Бібліофест» і письменник Микола Тимчак: у своєму виступі він сказав, що сподівається на те, що скоро в Україні настане мир, а держава, в тому числі в особі новообраних депутатів та мерів, повернеться обличчям до бібліотек. «У Біблії сказано, що спочатку було слово. Ви працюєте з цим словом, пропагуєте українську книжку, в якій закладені душа та енергетика України», – відзначив письменник. Після цього прийшов час назвати переможців районного туру «Бібліофесту».

Які бібліотеки Дубенського району були визнані найкращими?


Гран-прі дісталося бібліотеці села Молодаво-3. У номінації «Краєзнавство» перемогла бібліотека села Липа, відзнаку за проектну діяльність отримала книгозбірня села Привільне. Найліпше втілила новітні технології Дубенська районна дитяча бібліотека, а найкращу роботу з дітьми продемонструвала бібліотека села Квітневе.

Олена Ткач, провідний бібліотекар книгозбірні Квітневого, розказала, що в них функціонує клуб за інтересами «Віночок». Відвідувачі вчаться виготовляти цікаві вироби: працюють із соломою, крупами, опановують техніку квілінгу, де використовуються скручені паперові стрічки, ізонитки (створення композицій із натягнутих ниток), роблять ляльок-мотанок. Усі вироби виставляються в бібліотеці та місцевій школі, а деякі навіть були представлені на фольклорному святі «З народної криниці».

Ось яким є нині призначення сільської бібліотеки: прищеплювати любов не лише до книг та читання, але й до української культури, традицій, давніх народних та сучасних мистецтв.

2220

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...