ОСББ: альтернативи немає

ОСББ: альтернативи немає

Ще влітку ми дізналися про перспективи ліквідації ЖЕКів. По місту (як, зрештою, і по всій Україні) ширилися чутки — скоро житлово-експлуатаційні контори будуть закриті, натомість на їх місце прийдуть приватні структури. І усе, що вони запропонують, буде значно дорожче, аніж зараз. Насправді усе трошки не так і сарафанне радіо передає сутність змін з великими перебільшеннями.

Перше, що необхідно знати майбутнім співласникам будинків – ціни не лише не збільшаться, а можуть і зменшитись. Адже до моменту зникнення монополії ЖЕКів ніхто з нас не знав, на що насправді йдуть кошти, які ми справно заносили у найближчу касу.

Створивши ж ОСББ, в якому кожен власник квартири має право передивитися усі чеки та документи щодо використання грошей, усе доволі прозоро. До того ж, відтепер власники житла мають право на загальних зборах вибрати організацію, яка буде слідкувати за будинком і прибудинковою територією, найняти власних сантехніків та електриків в штат ОСББ чи за окремим договором.

Це, як не дивно, сприятиме і зниженню ціни, і покращенню якості послуг, адже довгого очікування потрібного спеціаліста та неможливості проконтролювати його роботу уже не буде. Гроші, зібрані з мешканців, витрачаються на те, що запланували самі мешканці на загальних зборах.

Відремонтувати покрівлю, замінити старі двері, утеплити стіни, встановити загальнодомовий лічильник тепла – усе це є правом власників квартир та ОСББ, як їх юридичного об'єднання. Порівняйте все вищеперераховане з перспективою і надалі користуватися старими схемами і роками очікувати необхідних будинкових робіт. І вирішуйте.

Вирішуйте спільно, громадою. Тим же, хто буде зволікати чи проігнорує зміни до закону, доведеться платити тим, кого призначить місцева влада –така норма також прописана у реформованому комунальному законодавстві.

Відео:

1894

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...