У Дубно мріють про більш кваліфікованих екскурсоводів

У Дубно мріють про більш кваліфікованих екскурсоводів

Через доволі високі ціни на закордонні екскурсійні поїздки протягом останнього року чимало українців почали подорожувати всередині нашої держави, відкриваючи для себе історичні об'єкти та пам'ятки рідного краю. Але цей позитивний факт лише зайвий раз довів, що в Рівненській області загалом і в Дубно зокрема поки що дуже мало професійних екскурсоводів, які могли б провести дійсно цікаву для сучасного туриста екскурсію. Якби вдалося збільшити кількість таких кваліфікованих кадрів, можливо, до нашого міста приїжджало б набагато більше туристів.

Рівненська область не готує професійних гідів

Проблему підготовки екскурсоводів обговорили цього тижня в Дубенському заповіднику, де відбувся круглий стіл за участі працівників туристичної та музейної галузі з усієї Рівненської області, а також гостей із українського Мінкульту. Директор Дубенського заповідника Леонід Кічатий із сумом відмітив, як мало поки що зроблено державою для розвитку внутрішнього туризму: досі не прийняли нормативно-правовий акт про охорону культурної спадщини – Дубно на нього дуже чекає, бо чимало місцевих пам'яток знаходяться в стані руйнації і потребують виділення коштів на реставрацію. Також на сьогоднішній день зовсім не врегульована законодавчо екскурсійна діяльність.

Ярослава Гаврилова, заступниця начальника управління культури і туризму Рівненської ОДА, зазначила, що протягом останніх років у нашій області суттєво погіршилася підготовка екскурсоводів та екскурсійна діяльність. На Рівненщині практично відсутні курси підвищення кваліфікації для існуючих екскурсоводів та навчальні курси для новачків, які бажають отримати таку професію.

Гостя зі столиці Яніна Гаврилова, директор державного підприємства «Навчально-консультаційний центр із туризму», відмітила, що цього року наші громадяни почали більше цікавитися історією своєї країни. Усі регіони України були однаково цікаві вітчизняному туристу. Тому зараз надзвичайно важливо створити якісний сучасний туристичний продукт, щоб задовольнити попит, який виник.

Чому в Дубно або Рівному варто створити школу екскурсоводів?

Під час круглого столу обговорювали питання створення в Рівненській області школи з підготовки кваліфікованих екскурсоводів. Яніна Гаврилова сказала, що нині Рівненщині дуже не вистачає молодих гідів (або хоча б середнього віку), які були б обізнаними та креативними. У галузі залишилося тільки старше покоління, котре в основному працює ще за старими радянськими методиками, що не завжди цікаво нинішньому туристу. У навчально-консультаційного центру, який очолює Яніна Гаврилова, вже є школа екскурсоводів у Києві і філіали в Одесі, Харкові, Херсоні та інших містах. Такий філіал можна було б відкрити і в Рівненській області. Але де саме його створити?

На це питання відповідає Ярослава Гаврилова: «Усе буде залежати від бажання того чи іншого місцевого закладу взятися за цю роботу». Можливо, філіал з'явиться на базі якогось навчального закладу Рівного – скажімо, на кафедрі туризму НУВГП. Або ж курси для екскурсоводів відкриють у Дубенському замку.
Леонід Кічатий розказав, якими мають бути вимоги до майбутніх фахівців: сертифіковані екскурсоводи обов'язково проходитимуть атестацію – цей момент слід закріпити на законодавчому рівні. У присутності кваліфікаційної комісії екскурсовод доводитиме не лише наявність у нього знань історії та інших супутніх наук, котрі допоможуть йому провести цікаву екскурсію, але й володіння кількома іноземними мовами, достатнє для того, щоб ознайомити з місцевими пам'ятками туристів з-за кордону.

2408

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...