У Дубно думали, як збудувати нову ЛЕП, щоб не створити нікому незручностей

У Дубно думали, як збудувати нову ЛЕП, щоб не створити нікому незручностей

Незабаром у Дубенському районі почнуть будувати нову повітряну лінію електропередачі. Вона стане частиною високовольтної ЛЕП, яка доставлятиме електроенергію з Рівненської атомної електростанції до населених пунктів не тільки нашої, але й двох сусідніх областей – Тернопільської і Волинської. Перш ніж приступати до будівництва, організатори цього проекту вирішили провести громадські обговорення – зустрітися з населенням та представниками місцевої влади, щоб ще на етапі проектування враховувати всі зауваження та внести відповідні поправки.

Де пройде нова ЛЕП у Дубенському районі?

Замовником будівництва є Національна енергетична компанія, але фінансується проект Європою. Відвідувачам заходу, який відбувався у Дубенському районному будинку культури, розповіли, що повітряну електромагістраль планують провести в найближчі два роки.

Перший етап робіт був виконаний ще попередниками. Уповноважений представник ДК НЕК «Укренерго» Ярослав Павлишин повідомив, що у 2003-2004 роках збудували стартову ділянку даної лінії, яка з'єднала Рівненську АЕС із Луцьком, але згодом роботи були припинені. Цього ж разу проект все-таки збираються довести до логічного завершення, протягнувши лінію довжиною в 230 км, яка забезпечить електроенергією три західні області України. На Рівненщині ЛЕП проходитиме територією трьох районів: Млинівського, Радивилівського і Дубенського. Зокрема, в Дубенському району її прокладатимуть землями Вербської, Малосадівської, Птицької, Мильчанської, Повчанської та Стовпецької сільських рад.

Заступник директора департаменту ЖКГ енергетики і енергоефективності Рівненської ОДА Валерій Гуз зізнався, що нині Рівненська АЕС не працює на повну потужність. Однак із появою нової лінії можна буде збільшити видачу електроенергії, підвищити потужність електростанції. Результатом стануть більші відрахування до державного та місцевих бюджетів, додаткові кошти до соціальних фондів і зменшення витрат у мережах.

Лінія електропередачі не нашкодить ні природі, ні селянам

При проектуванні лінії слід обов'язково врахувати не тільки топографічні особливості місцевості, але й наявність заповідних природних зон, переконує представник рівненської громадської організації «Екоклуб» Олег Гетун. Громадські активісти-екологи рекомендували перенести ЛЕП подалі від об'єктів природного заповідного фонду. Гетун розповів про казус, що стався в селі Усатове Одеської області. ЄБРР виділив кошти на реконструкцію діючих ліній електропередачі, але їх встановили з порушеннями і європейці не прийняли таку роботу, тож опори довелося переносити. За нашим проектом Європа також уважно слідкує.

Важливим є й питання власності на землі, над якими проходитиме ЛЕП. Ці землі повинні знаходитися в суспільній власності. Що робити, якщо котрась ділянка землі на цьому маршруті перебуває в приватній власності? Начальник служби земельних відносин ДП НЕК «Укренерго» Євген Пащенко каже, що в такому випадку держава буде викупати у власника цю ділянку. Згідно ст. 92 Земельного кодексу України, є можливість шляхом викупу вилучити землю у власника і передати державі в постійне користування.

Хоча ЛЕП не становитиме жодної екологічної загрози, все ж існуватимуть деякі обмеження в плані використання земель у санітарній зоні. Ярослав Павлишин пояснює, що селяни не постраждають – на цих територіях, де проляжуть лінії з напругою 330 кВ, можна буде вести фермерські роботи, орати, сіяти, вирощувати сільськогосподарську продукцію. Але там заборонять висаджувати високорослі дерева (понад 4 метри), а також будувати бензинові і газові заправки.

2413

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...