З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата збільшилася

З 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата  збільшилася

Мінімальна заробітна плата — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.


Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності та господарювання і фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.


Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється і переглядається відповідно до статей 9 і 10 Закону України «Про оплату праці» і не може бути нижче від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.


З 1 січня 2018 рокумінімальна заробітна плата збільшиться на 523 грн, або на 16,3%, і становитиме 3723 грн.


Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2018 року становитиме 1 700, з 1 липня — 1 777 грн, з 1 грудня — 1 853 грн.


Варто згадати і про відповідальність роботодавця за порушення законодавства про працю, передбачену статтею 265 Кодексу законів про працю України. На розмір штрафів також впливатиме нова мінімальна заробітна плата 2018 року. Так, у 2018 році порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі вартуватиме роботодавцеві 11 169 грн. А за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці йому доведеться заплатити 37 230 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Про це повідомляє Ю.Левченко, начальник відділу з питань праці та соціально – трудових відносин УПСЗН райдержадміністрації.

1990

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...