Спочатку були лише темрява та спагетті: дещо про атеїстичну релігію пастафаріанство

Спочатку були лише темрява та спагетті: дещо про атеїстичну релігію пастафаріанство

Як відомо, Російській Православній Церкві дуже не сподобалась поява на території РФ нової атеїстичної релігії, пастафаріанства. Хоча б тому, що прихильники дещо іронічної релігійної течії промовисто проголосили створення свого варіанту РПЦ – Російської Пастафаріанської Церкви. І хоча прихильники традиційних релігійних течій завзято намагаються добитися заборони пастафаріанства, їх спроби поки що залишаються безуспішними.

Причин декілька і основна з них – віра у Літаючого Макаронного Монстра, який через надмір алкоголю вирішив створити Всесвіт з точку зору доказовості нічим не відрізняється від будь-якої іншої релігії. Тим більше, що насправді її можна назвати міжнародним об'єднанням атеїстів. Захищаючи переваги наукового та критичного погляду на життя, вони подекуди змушені це зробити – бо закон про захист почуттів віруючих є, а на захист атеїстів держава чомусь пристає надто неохоче.

Можливо, тому, що виборець з людини відверто атеїстичних поглядів доволі складний – він майже нічого не приймає на віру, завжди вимагаючи доказів та чіткого плану дій. Чого, звісно, нема у жодній яскравій передвиборчій програмі. Однак від моменту появи релігії, створеної Боббі Хендерсеном, вона стрімко розвивається, знаходячи все більше прихильників по усьому світу.

Бо ж відтепер закони, які захищають свободу віросповідання, стають на бік пастафаріанців. Вони також мають право вірити та святкувати свої канонічні свята. Які, до речі, досить прості та необтяжливі – декілька днів на рік потрібно присвятити поїданню макаронів чи лапші. А на Хеловін пастафаріанець зобов'язаний натягнути костюм пірата та пригощати цукерками перехожих.

До того ж, Літаючий Макаронний Монстр вимагає від своїх адептів знання усього чотирьох постулатів. По-перше, Всесвіт створено Макаронним Монстром, який трохи перебрав. Тому й вийшло, чесно кажучи, не дуже. По-друге, усі докази еволюції сфабриковано самим Макаронним Монстром – як перевірка сили віри пастафаріанців. По-третє, у пастафаріанському раю обов'язково є вулкан пива та фабрика стриптизу. І, нарешті, четвертий постулат – молитва макаронному монстру має закінчуватись словом Рамінь (на співзвуччя з рамен, відомою маркою японської мівіни).

Як бачите, нічого особливого. Усе це більше схоже на графу «проти всіх» навпроти релігійних переконань, аніж на щось більше. Тим не менше, серед активних поціновувачів пастафаріанства є й досить відомі люди. Наприклад, Павло Дуров – як засновник відомої соціальної мережі він додав у перелік релігій й цю, трохи іронічну та відверто атеїстичну.

1469

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...