Інтернет як залежність: чому сучасна людина так часто прокрастинує?

Інтернет як залежність: чому сучасна людина так часто прокрастинує?

Прокрастинація – назва хворобливого стану, про який ще десятиліття назад ми майже не знали. Звичка не робити важливі, складні або ж неприємні справи саме зараз, хронічно відкладаючи їх на заспокійливе «потім» зруйнувала вже немало життів та позбавило від солідного заробітку мільйони людей по всьому світу. Бо ж замість того, щоб робити щось корисне, ті ж самі мільйони проводять час за бездумним переглядом оновлень в соціальних мережах.

Нова фотографія? Лайк! Смішна історія з життя? Лайк! Репост! О, нове повідомлення! Хто ж це мені відписав? Зазирнувши на сторінки віртуальності на хвилинку, ми втрачаємо цілі години. В результаті не отримуючи практично нічого натомість. Усе, що відкладено на потім, утворює гору незавершених справ. Яка одного дня може посипатись остаточно, позбавивши прокрастинатора на будь-яку надію отримати, наприклад, підвищення на роботі чи покращити відносини у сім'ї.

Насправді причина безупинного прагнення перевіряти пошту, соцмережі та месенджери, клікати по посиланням ховається не у слабкій силі волі, а у здатності психіки сучасної людини отримувати задоволення від нових вражень та знань.

Мозок — примхлива сутність. Вчені Каліфорнійського технологічного інституту на чолі з Коліном Камерером одного разу провели експеримент – учасникам його давали цікаві вікторини та завдання. Виявилась дивна закономірність – чим більше підопічним вчених хотілося дізнатися відповідь на каверзне запитання, тим більше задоволення вони отримували.

Результат підтвержено не лише анкетуванням, але й фіксацією активності мозку. Під час отримування нової інформації у мозку активувалися саме зони задоволення. Однак дуже схоже на те, що з появою швидкісного інтернету зони, що мали б змушувати нас еволюціонувати та розвиватися, тепер спричиняють регрес.

Бо ж більша частина інформації, котру ми переглядаємо та лайкаємо в мережі, насправді не несе довготривалої цінності. А безупинне і повсякчасне оновлення її на сторінках мережі створює залежність – ми мимоволі оновлюємо сторінки, щоб отримати задоволення від нової інформації ще раз і ще раз.

1390

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...