Жінка з Тараканова потерпіла від блискави

Жінка з Тараканова потерпіла від блискави

Грозовий розряд вдарив селянку на польовій дорозі. 49-річна Олена з села Тараканів Дубенського району, вчора увечері потрапила в реанімаційне відділення Дубенської центральної районної лікарні. У жінки були опіки обличчя, рук, шиї та больовий шок. За попередньою інформацією, у селянку під час грози зливи влучив грозовий розряд.

Якщо гроза застала на відкритій місцевості

У ДСНС радять, перш за все варто пам'ятати, щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Що цікаво, найбільш небезпечними деревами у яких влучає розряд — є дуб, тополя, ялина та сосна. Дуже рідко блискавка влучає у вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі. На відкритому просторі краще присісти у суху яму, траншею.

— Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею, не варто лягати на землю. Не потрібно бігти. А у горах маємо уникати різних виступів і підвищень. Якщо ж вас двоє-троє не потрібно скупчуватися в укритті разом, а ховатися поодинці. Оскільки розряд «перебігає» через людські тіла, — кажуть рятівники.

Купатись під час грози

Небезпечними можуть бути й металеві предмети, тож не варто перебувати поряд із ними, не варто тримати такі предмети в руці, чи в кишені одягу. Категорично заборонено купатися під час грози. Запам'ятайте, не користуйтесь під час грози мобільними телефонами, бо вони є своєрідними приймачами блискавки. Необхідно триматися подалі від електроприладів, антен, проводів, адже вони притягують розряд. То ж якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка.

Якщо блискавка вдарила у вас

— Якщо ж людину уразила блискавка, то потерпілому необхідно надати допомогу: розстебнути одяг, укласти на спину, підкласти валик із одягу під шию, щоб створити кращу прохідність шляхів дихання; у разі відсутності дихання розпочати штучне дихання способом „рот у рот" або „рот у ніс"; у разі зупинки серця негайно почати одночасно робити закритий масаж серця та штучне дихання; в будь-якому випадку треба негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою, — говорять рятівники.

Як захистити своє майно від попадання блискавки

Щоб захистити своє майно, необхідно облаштувати будівлі спеціальними блискавкозахистом. Під поняттям «блискавкозахист» слід розуміти цілий комплекс технічних вирішень і спеціальних пристосувань. Перейнявши на себе удар блискавки, система, що складається з надійно сполучених між собою провідників визначить для струмів блискавки найбільш прямий та найлегший шлях до землі. При цьому не буде іскор, бо немає зазорів, через які треба перескакувати у вигляді іскри. Проводити такі роботи може лише організація, яка має ліцензію на монтаж таких пристроїв. Необхідність облаштування блискавкозахистом визначається на стадії проектування об'єкту. Обов'язково обладнуються будівлі висота яких на 25 метрів і більше перевищує середню висоту навколишніх будівель у радіусі 400 метрів. А також окремі будівлі висотою більше 30 метрів.

1803

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...